Labels, labels en nog eens labels…..

nutriscore nosNaast dat we al labels hebben van “gezondere en bewuste keuze” komt er nu nog een ander label bij. Volgens het nieuwsbericht van vandaag. Deze labels vertellen aan consumenten of iets gezond is of niet.

Ik ben een voorstander van dat mensen zelf mogen en gaan nadenken. Dat ze een bewuste keuze maken voor wat ze kopen of juist niet. Niet aan de hand van een label dat erop geplakt wordt. 
Een label heeft namelijk ook een psychologisch effect. Als erop staat dat iets gezond is dan geloven we dat ook en kunnen we onszelf een compliment geven, we zijn goed bezig! Maar is dat dan ook zo? Wie heeft er nu werkelijk baat bij het nieuwe label?
Als men zelf bewust kiest aan de hand van de ingrediëntenlijst weet men ook wat men eet. Mensen hebben in mijn beleving meer aan een stuk voorlichting. Dit zou eigenlijk al op de basisscholen gegeven moeten worden, zodat de jeugd hiermee opgroeit. 

Als ik de overheid zou mogen adviseren zou ik voorstellen te starten met suikertax. Hoe meer suiker in het product, hoe duurder het product. De prijs zegt dan vaak al genoeg. Als de opbrengsten van deze tax gaan naar het verlagen van gezond voedsel gaan we pas echt stappen maken in een gezondere samenleving. Dit heeft tevens een positief effect op de gezondheidskosten, denk dan o.a. aan obesitas, diabetes type2 etc. Wij als koop bewuste Nederlanders hebben dan echt geen nieuw label meer nodig om een gezonde keuze te maken.